Shakaali kirjoitti:Pitipä mennä lukemaan uskonnonvapaus.fi sivustoa.
Tosiaan kuten jo monesta sanottu, 12-17 vuotias tarvitsee vanhempiensa suostumuksen, eli eroaminen on hankalampaa kuin aikuisena, koska sähköinen ilmoitus ei kelpaa. Toisaalta taas 12-17 vuotiaan oma suostumus vaaditaan eroamiseen, tai uskontokunnan muutokseen.
"Alle 12-vuotiaan omalla mielipiteellä ei ole merkitystä lain kannalta. "
"Jos esimerkiksi isä ja äiti yhdessä liittävät lapsensa johonkin uskontokuntaan ja äiti katuu päätöstä myöhemmin, tarvitaan silti isän suostumus lapsen eroon. " ja toisinpäin "Jos isä, äiti ja lapsi yhdessä päättävät lapsen eroavan uskontokunnasta, eivät esimerkiksi isä ja lapsi yhdessäkään ilman äitiä voi enää päättää lapsen tai nuoren liittymisestä takaisin. "
EDIT: Hieman ohi aiheen, mutta uskonnonvapoauslakien historiasta sanotaan sivustolla näin: "Vuoden 1923 uskonnonvapauslaki määräsi, että lapsi seuraa isäänsä tämän liittyessä uskontokuntaan tai erotessa siitä, elleivät vanhemmat kirjallisesti toisin sovi. Vuonna 1969 lakia muutettiin siten, että oletusarvoksi tuli äidin uskonnollisen aseman seuraaminen.
Omasta mielestäni kirkosta voisi erota 15-16 vuotiaana. Samoihin aikoihin rippikoulun yleisimmän ajankohdan mukaan. Voihan myös esim. konfirmaatiosta kieltäytyä, jos tuntuu siltä. Sehän on nimenomaan se juttu, että itse tunnustetaan usko.
Mahtaako 18 vuoden ikäraja tulla siitä pelosta, että nuorena jolloin kokeillaan kaikkea erilaista, tulisi sitten liityttyä johonkin "vaaralliseen kulttiin"? Vanhemmathan kuitenkin ovat vastuussa nuoresta täysi-ikäisyyteen asti.
Joo taisin siis muistaa oikeen nuo lakikiemurat.
Isänsä seuraaminen tuli varmaan sen ajan arvoista, kun miehen asema perheen päänä oli ehkä vähän yleisempi/vahvempi kuin nykyisyydessään.
Mielenkiintonen pointti kanssa tuo, että miksi 18.. Kaippa se on otettu vaan siksi, kun se lakisääteisesti on se täysi-ikäisyyden raja. Tai emmää tiedä, voishan siinä olla takana jotain muitakin syitä kuten esim. mainitsemasi.
Sikäli hauskaa jos valinta siitä mihin uskonkuntaan kuuluu on lakisääteisesti tehty suhteellisen tiukaksi ala-ikäselle, mutta esim. seksiä saa halukkaana harrastaa 16-vuotiaana jonkun täysikäsen kanssa, vai miten sen nyt meni noitten turvaikärajojen kanssa.. Mietin vaan, että kumpi potentiaalisesti voi olla enemmän haitaksi jollekkin 16 kesäselle, se oletko hän kirkossa mukana vai ei, vai sekstailu jonkun pari vuotta vanhemman kanssa joka kokemattomana kerännyt parit sukupuolitaudit matkaan.
On sitä vanhemmatkin ihmiset tehny tyhmiä valintoja oman terveytensä kustannuksella mitä seksiin ekoilla kerroilla tulee, millä verukkeella 16 vuotias ei olisi tarpeeksi kypsä päättämään uskon asioistaan jos saa sen saa päättää paneeko täysi-ikäisen kanssa vai ei?