Elämän tarkoitus

Kvanttifysiikka, luonnonkatastrofit, nähtävyydet, maailman ihmeet ym. arjesta poikkeavat "elämää suuremmat" asiat
Avatar
Ufomies
Peikko
Viestit: 234
Liittynyt: 13 Maalis 2008, 01:34
Paikkakunta: Suomen Ateena

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja Ufomies » 21 Kesä 2009, 20:51

MUTTA kysymys kuuluukin, että voiko sattuman lukea absoluuttiseksi indeterminismiksi, sillä kvanttitason tapahtumat ovat lähinnä irrationaalisia.
Jos kuvitellaan, että nämä kvanttimaailman rakenteet, joiden tapahtumat ovat kuitenkin irrationaalisia, ovat vain "makromaailman" pienempiä rakenneosasia, niin tähän makromaailmaankin pitäisi soveltua jonkinlainen irrationaalisuus, eikö?

Mutta emmekö ole jo monissa empiirisissä tutkimuksissa todenneet, että tämä maailmamme on täysin lainalainen? Kvanttimaailma ei ole, vaikka se on tämä maailma "pienoiskoossa". Miksi näin? Miksi tietyt asiat tapahtuvat niinkuin ne tapahtuvat, vaikka niissä ei pitäisi olla mitään rationaalisuutta?

Sitten pääsemmekin käsitteeseenn tilastollinen lainalaisuus, joka määrää(ennustaa) mitä tulee tapahtumaan arvattavien tilastojen perusteella. Mitä suurempi määrä tiettyjä partikkeleita, sitä suurempi mahdollisuus jonkun asian tapahtua.


- Asian ydin taitaakin olla siinä perimmäisessä kysymyksessä Ensimmäisestä Liikuttajasta, eli siis mikä tai kuka "loi" tai synnytti kvanttitodellisuuden ja siihen perustuvan maailmanjärjestyksen?

Se, että kvanttitodellisuus vaikuttaa sinänsä irrationaaliselta tai sattumanvaraiselta, kertoo mielestäni ehkä enemmän siitä, kuinka vähän todellisuudesta loppujen lopuksi voimme tietää nykyisellä tarkastelulla (sekä tieteellisellä että vaihtoehtoisella). Atomitason ennustettavuus ja tuon tason ymmärtäminen materiaalisen todellisuuden suhteen on ollut toistaiseksi riittävä maailman pyörittämiseen tällä tuntemallamme tasolla.

Kvanttitodellisuuden takaa voi löytyä meille vielä toistaiseksi tuntemattomia tasoja ja voimia, mutta sama peruskysymys jää silti voimaan: Mikä aiheutti sen että ne ovat olemassa?

Toisaalta, voihan olla että on saavutettavissa absoluuttinen vastaus, löydetään jonkinlainen alkusyy ja Ensimmäinen Liikuttaja tai Jumala... Tuo vastaus on kuitenkin sellainen, ettemme kykene edes kuvittelemaan sen rakennetta, emme käytännössä emmekä edes tietoteorian tasolla. On huomattavaa, kuinka paljon edistystä olemme saaneet aikaan viimeisen kahden tuhannen vuoden aikana materian ja materiaalisen todellisuuden tasolla, mutta kuinka silti klassinen platonilainen ja aristoteelinen filosofia ovat kuitenkin pitäneet pintansa tietoteorian ja ontologian tasolla.

Matematiikka ja luonnontieteet perustuvat eniten malliin, tietyn asian kuvaamiseen absoluuttisilla suureilla. Koko maailmankaikkeuden tasolla kaikki elämyksemme ja tietomme ovat kuitenkin subjektiivisia, tai ainakin ovat olleet vielä toistaiseksi. Toki esimerkiksi astrofysiikalla voimme seurata tuntemamme maailmankaikkeuden kehitystä ja simuloida sitä tiettyjen kaavojen ja lakien puitteissa, ja niin paljon tietoa kuin saammekin aiheesta tieteellisen metodin kautta, meidän on kuitenkin pakko nöyrtyä jo pelkkien muuttujien määrässä - aivan yhtälailla kuin vaikkapa ufologia ja parapsykologia, myös perinteiset fysiikan ja psykologian käsitteistöt joutuvat tuntemattomalle alueelle yllättävän pian. Mutta mitä sitten tuntemattomaan eteneminen vaatii? Mitä vaatisi jonkin absoluuttisen, perimmäisen kosmologisen totuuden selvittäminen? Kaikki teoriamallit mitä meillä on maailmankaikkeuden toiminnasta, perustuvat vain ja ainoastaan sille. mikä on kannaltamme käytännöllistä tällä pikku hiekkalaatikollamme leikkiessämme. :D
"Olipa kerran ufomies, joka lentotemput ties."

Avatar
Aqua vitae
Vuoden foorumilainen 2009
Viestit: 2572
Liittynyt: 20 Touko 2008, 16:54
Paikkakunta: Kirkkonummi
Viesti:

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja Aqua vitae » 21 Kesä 2009, 22:26

No sinähän hyvä mies menit suoraan asian ytimeen. Kudos.

*Sigh* Mitäs tuohon enää lisäämään? Jaa...

Kun kysytään kuka/mikä "loi" kvanttitason (krhm) "lait" tai ylipäätänsä ympärillämme niin kvanttitasolla kuin makrotasolla vaikuttavat lait, niin puhutaan minusta AIVAN ALUSTA. Näiden lakien alku on kuitenkin käsitettävissä (ainakin vielä) vain hyvin filosofiselta pohjalta, sillä mitä pidemmälle peruutamme maailmanlopun alkuun/maailmanalun loppuun (Loop Quantum Cosmology^^) tai ihan vain sinne mistä olemme ikinä tulleetkin, nämä lait alkavat menettää käsitykseni mukaan merkitystään.

Samoin kuin ajan kanssa (useat fyysikot mielellään kuvailevat tapahtumien pinnallista struktuuria Zenon Paradoksilla), niin myös kaikki fysiikan lait vääristyvät niin pitkälle, että niiden "olemassaolo lakkaa" tai niillä ei ole enään mitään merkitystä.
Näin nopeana lyhyenä analogina voisi verrata vaikka siihen, kuinka avaruudessa ei enää ole käsitteitä "ylös" taikka "alas".

Tämä lakien muotoutuminen riippuu tietysti myös mitä maailmansyntykuvaa haluamme kannattaa. Oli se sitten kreationistinen, tiedepohjainen Big Bang tai vain LQC.
Esim. LQC:n mukaan maailmankaikkeudellamme ei koskaan ole ollut lopullista alkua, eikä koskaan tule olemaan loppua. Varsin kiehtova teoria sinänsä, mutta sillä taas on melko samanlaiset edellytykset lakien synnyttämiseen kuin tutulla ja turvallisella big bangilla.

Oli tilanne sitten mikä tahansa, siinä ollaan oikeassa, että sinne emme pääse katselemaan aivan heti. Aivomme ovat kehittyneet lainalaisuuden alla. Ne evivät kykene lainalaisuuden ulkopuolella olevaan ajattelemiseen. Emme varmasti pystyisi sitä päässämme prosessoimaan, jos joku joskus näkisi maailman totaalisen alun. Se olisi mitä todennäköisimmin niin absurdi näky (otetaan nyt huomiotta se, että tähän näköaistimukseen tarvittaisiin oikeasti valoa), että aivomme eivät sitä prosessoisi. Kiehtovaa sinänsä.

Kuitenkin vaikka tilanne on suhteellisen "epätoivoinen" ja on mitä todennäköisintä, että emme alkua koskaan pysty saavuttamaan, rohkaisen minä eniten juuri tällaista tutkimusta. Kvanttimaailman tutkiminen ja tilastollisten lainalaisuuksien yms. määrittäminen on vielä PAHASTI kesken ja sen toivonkin pärjäävän tieteissä eniten (heti lääketieteen jälkeen).
Uteliaisuus on aina ollut ihmisen kiehtovimpia ominaisuuksia ja sitä pitäisi ruokkia joka päivä...

...toisaalta, curiosity killed the cat, didn't it?

En tiedä kyllä kuinka paljon tämä liittyy tähän "elämän tarkoitukseen", mutta ihana keskustelu ainakin. Harvemmin saa tällaista keskusteluseuraa (15 vuotiaat 9-luokkalaiset eivät ole sivistävintä juttuseuraa), hienoa tämä tämmöinen.
Ihminen halajaa taivaalle, koska sieltä näkee enemmän.

Avatar
Panu
Jäsen
Viestit: 7
Liittynyt: 26 Syys 2009, 01:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja Panu » 28 Syys 2009, 21:47

Oma näkemykseni elämän tarkoituksesta.

Tarkoituksen ja suunnan etsiminen omaan elämään on varmasti perinteiden noudattamisen ohella tärkeimpiä syitä kaikkiin uskontokuntiin kuulumiseksi. Meidän on äärettömän vaikea hyväksyä sitä, että elämän tarkoitus on lopulta elämä itse, eikä mitään muuta.

Me hyväksymme mielellämme jopa älyllisesti täysin epätyydyttävän selityksen elämän tarkoitukselle, jos se vain antaa meille muutoin riittävää lohtua.

Meidän on hyvin vaikea hyväksyä luonnon ja elämän sattumanvaraisuutta. On vaikea kestää ajatusta, että puhdas tilastollinen sattuma voi korjata kenet tahansa pois pelikentältä koska tahansa.

Tämä elämän todellinen sattumanvaraisuus on paljon helpompi kohdata, kun nielaisee mihinkään tosiasioihin sinänsä perustumattoman väitteen siitä, että kaiken takana on sittenkin jokin suunnittelija, jolla on jokin salaperäinen suunnitelma kaikkien ihmisten varalle.

Tosin monet uskovat ovat varmoja siitä, että tällainen suunnitelma on varattu vain uskovaisille...

Sattumanvaraisuuden tunne on sitä suurempi mitä vähemmän me tunnemme luonnonlakeja kuten evoluutioteoriaa ja sosiaalisten ryhmien toimintamekanismeja, jotka todellisuudessa kuitenkin ohjaavat tätä yksilötasolla hyvin sattumanvaraiselta tuntuvaa maailmaa ja myös ihmisryhmien toimintaa.

Me myös lankeamme hyvin helposti käänteiseen todennäköisyyslaskentaan. Tästä klassinen esimerkki on kreationistien laskelma siitä kuinka todennäköinen oli elämän synty maailmaan. Todennäköisyyttä kun vain ei yksinkertaisesti voi tuohon tapaan laskea jo toteutuneesta asiasta taaksepäin.

Lasketaanpa malliksi sen todennäköisyys, että Matti tapaa 32-vuotispäivänään Riitan Hotelli Hesperian baarissa. Kun lähdemme liikkeelle Matin siittäneen siittiön todennäköisyydestä yhtyä juuri siihen munasoluun, josta Matti lopulta syntyi ja päätyen miljardien muiden todennäköisyyksien kautta sen todennäköisyyteen, että Matti päättää mennä juuri sinä päivänä Hotelli Hesperian baariin, päästään aivan loputtomaan epätodennäköisyyteen.

Saatu lukema osoittaa kiistatta, ettei Matti yksinkertaisesti voi koskaan tavata Riittaa. Matti kuitenkin vain meni, tapasi Riitan ja hänen elämänsä koko suunta muuttui.
Kuolemaan ei ole parannuskeinoa.

Avatar
Wespa
Ylläpitäjä
Viestit: 2091
Liittynyt: 14 Tammi 2008, 01:16
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja Wespa » 28 Syys 2009, 23:20

Annan muutaman ajatukseni...

Meidän on hyvin vaikea hyväksyä luonnon ja elämän sattumanvaraisuutta. On vaikea kestää ajatusta, että puhdas tilastollinen sattuma voi korjata kenet tahansa pois pelikentältä koska tahansa.


Mikään ei ole lopulta sattumaa, vaan yhteydessä toisiinsa. Kukat kasvavat, koska saavat vettä ja aurinkoa, onko se sitten sattumaa vai sitä miten homma toimii?

Meillä ihmisinä on aina valintoja vaikuttaa elämäämme ja tekoihimme (ei sattumaa vaan valintoja) + syy-seuraussuhteita (ajatuksia muilta ja muualta, esim. perhosen lento saa sinulle uuden ajatuksen ja saatat kävellessäsi vaihtaa vaikka reittiä tai joku kertoo sinulle jotain josta opit). Me itse myös määrittelemme oman elämämme tarkoituksen (eri asia kuin elämän tarkoitus laajana käsitteenä).

Kuolemankin näen syy-seuraussuhteen aiheuttamana. Se että salamoi klo. 5 ja kuolen silloin salamaan johtuu monesta tekijästä, mutta sattuma tarkoittaa että niillä ei olisi merkitystä. Henkilölle on varmaan kuitenkin merkitystä mennä paikalle siihen aikaan jos on sen päätöksen tehnyt ja salamointi on luonnollinen prosessi, jota ei ohjaa sattuma vaan tietyn luonnonlait ja ilmiöt. Toki voi sitten taas kysyä, että onko 1+1 sattumaa jos sitä katsoo toisesta näkökulmasta. Mitä lopulta on sattuma?

Lasketaanpa malliksi sen todennäköisyys, että Matti tapaa 32-vuotispäivänään Riitan Hotelli Hesperian baarissa. Kun lähdemme liikkeelle Matin siittäneen siittiön todennäköisyydestä yhtyä juuri siihen munasoluun, josta Matti lopulta syntyi ja päätyen miljardien muiden todennäköisyyksien kautta sen todennäköisyyteen, että Matti päättää mennä juuri sinä päivänä Hotelli Hesperian baariin, päästään aivan loputtomaan epätodennäköisyyteen.


Niin, onko se sitten sattumaa, että näin käy? Laskelmaa voi myös helpottaa kun katsoo sitä todellisuutta jossa Matti on jo menossa sinne baariin ja siihen voidaan laskea se, että Riittakin käy siellä silloin tällöin. Aika moni asia siis johtuu siitä miten sitä katsoo... Lopulta kuitenkin Matilla ja Riitalla on se päätös, että menevätkö baariin vai ei (vaikka siihen valintaan/vaihtoehtoihin vaikuttaisivat muutkin tekijät).

Sattumanvaraisuuden tunne on sitä suurempi mitä vähemmän me tunnemme luonnonlakeja kuten evoluutioteoriaa ja sosiaalisten ryhmien toimintamekanismeja, jotka todellisuudessa kuitenkin ohjaavat tätä yksilötasolla hyvin sattumanvaraiselta tuntuvaa maailmaa ja myös ihmisryhmien toimintaa.


Aivan totta. Lonnonlait ym. vähentävät sattuman tuntua, koska meillä on tietyt lait joidenka sisällä hommat sujuvat (kuin suunniteltuina).

Kiitos mielenkiintoisista näkökulmistasi. Moneen asiaan on vähintään kaksi näkökulmaa josta asiaa voi katsoa.

PS. Henkilökohtaisen elämäntarkoituksen voi nähdä myös sinä mikä itse pohjimmiltaan on, eli se minkä teosta nauttii eniten. Itselläni se saattaa olla esim. erilaisten näkökulmien esille tuominen (kuten Paranormaali Blogista voi päätellä), mutta lopulta sen määrittelee jokainen itse, koska elämän tarkoitus on myös ihmisen keksimä termi/kategoria...
- Kaikella tiedolla on kolme vaihetta: 1. Sitä pilkataan. 2. Sitä vastustetaan raivokkaasti. 3. Se hyväksytään itsestäänselvyytenä. -Arthur Schopenhauer
Me on Youtube - Meitsi tuubissa
Suomen Galaktinen Liitto
Tärkeät linkkini - Click på here

WM_

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja WM_ » 29 Syys 2009, 08:43

Itse en usko sattumaan. Kaikki vain tapahtuu. Heität noppaa ja tulee nelonen. Mitä sattumaa siinä olisi? Se ihan fyysisten lakien hallitsemana tulee siihen neloseen. Ensikerralla taas uusi numero.

Avatar
Höpönpöpö
Jäsen
Viestit: 24
Liittynyt: 08 Syys 2009, 02:59

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja Höpönpöpö » 29 Syys 2009, 09:44

Joku toinen kutsuisi juuri edellä esittämääsi fysiikan lakien vaikutusta nopan silmälukuun sattumaksi. Ainahan voi tietenkin saivarrella, halkoa hiuksia ja viilata pilkkuja. En kyllä näe mitä sillä saavutetaan.

Avatar
Wespa
Ylläpitäjä
Viestit: 2091
Liittynyt: 14 Tammi 2008, 01:16
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja Wespa » 29 Syys 2009, 16:33

Ei se mielestäni ole pilkunviilausta jos katsoo asiaa eri näkökulmasta. Toki sen voi nähdä pilkunviilauksena jos joku haluaa määritellä asian kunnolla ja katsoa mitä itse termi lopulta tarkoittaa, mutta itse näen sen vain oman totuuden silmiin katsomisena.

Johtuu vähän siitä miten määrittelee sattuman.

Randomit prosessit/luonnonlakien ym. puute:
Onko sattuma täysin randomi vai joku mihin eri asiat vaikuttavat? Miksi nähdä elämä randomien prosessien varaisena, kun kaikki vaikuttaa kaikkeen ja aika paljolti on sitä omaa valtaa? Vai paetaanko sillä esim. omaa vastuuta omasta elämästä ja syytetään maailmankaikkeutta ja "sattumanvaraisia" prosesseja? Toisaalta taas jos salama iskee kohdalle, niin ei sille paljoakaan voi, mutta se oli luonnon aiheuttama luonnollinen prosessi ja sinun vallassasi oli mennä paikalle tai ei (vaikkakin et välttämättä tiennyt lopputulosta tietoisesti).

Sattuman voisi siis nähdä vallan- tai luonnonlakien puutteena, mutta mielestäni nämä tekijät ovat aina olemassa. Sattuma onkin ihmisen keksimä termi, jossa mielestäni asennoidutaan siihen, että ei ole valtaa tai, että prosessit vaan tapahtuvat ilman sen kummempaa syytä, mutta onko lopulta näin?

Tiedon puute:
Toisesta näkökulmasta sattuman voi määritellä tiedon puutteena, eli jos jotain tapahtuu jonka prosesseja et tiennyt, niin se on sattumaa. Et tiennyt että salama iskee klo. 15:05 kyseiseen paikkaan, jolloin se oli sattumaa (tiedon puutetta, jolloin nähdään asia randomina), että olit paikalla ja salama iski juuri silloin. Silti se ei vie pois omaa päätöstäsi ja prosesseja jotka sen saivat aikaan.

Näkökulma ajan kannalta:
Tämän minun viestin kirjoittamisenkin voisi nähdä täysin sattumana, mutta se oli oma päätökseni ja siihen vaikuttivat mm. aikaisemmat viestit. Silti se on sattumaa, jos sitä vertaa johonkin mitä ei ole tapahtunut esim. tyyliin "sinähän olisit voinut kirjoittaa miljoonalla eri tavalla, joten tuollainen viesti oli täysin sattumaa".

Heittäessäsi ykkösen nopalla miksi ajatella sen olevan sattumaa? Sen voisi ajatella näin, "nyt se ON ykkönen, joten kaikki muut vaihtoedot siinä tilanteessa olivat sattumaa, tämä tapahtui".

Joku toinen kutsuisi juuri edellä esittämääsi fysiikan lakien vaikutusta nopan silmälukuun sattumaksi.


Tässäkö puhut tiedon puutteen näkökulmasta (kun et tiennyt miten prosessit vaikuttavat sillä hetkellä niin se oli sattumaa)?
- Kaikella tiedolla on kolme vaihetta: 1. Sitä pilkataan. 2. Sitä vastustetaan raivokkaasti. 3. Se hyväksytään itsestäänselvyytenä. -Arthur Schopenhauer
Me on Youtube - Meitsi tuubissa
Suomen Galaktinen Liitto
Tärkeät linkkini - Click på here

WM_

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja WM_ » 29 Syys 2009, 19:20

Höpönpöpö kirjoitti:Joku toinen kutsuisi juuri edellä esittämääsi fysiikan lakien vaikutusta nopan silmälukuun sattumaksi. Ainahan voi tietenkin saivarrella, halkoa hiuksia ja viilata pilkkuja. En kyllä näe mitä sillä saavutetaan.


Kerro millä saavutetaan jotain hyvää (elämän tarkoituksestahan tässä puhutaan) niin koetetaan sitä sitten. Mieluiten jätetään toistamatta ihmiskunnan epäonnistumisia.

Avatar
Höpönpöpö
Jäsen
Viestit: 24
Liittynyt: 08 Syys 2009, 02:59

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja Höpönpöpö » 30 Syys 2009, 15:52

WM_ kirjoitti:Kerro millä saavutetaan jotain hyvää (elämän tarkoituksestahan tässä puhutaan) niin koetetaan sitä sitten. Mieluiten jätetään toistamatta ihmiskunnan epäonnistumisia.


?!?

Nyt putosin kyllä kärryiltäsi...

WM_

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja WM_ » 30 Syys 2009, 19:50

Että kerro jokin keino jolla jotain saavutetaan. Eikös siihen koko ihmiskunta pyri?

Avatar
Höpönpöpö
Jäsen
Viestit: 24
Liittynyt: 08 Syys 2009, 02:59

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja Höpönpöpö » 30 Syys 2009, 21:28

Puhun täällä vain omasta, en ihmiskunnan puolesta. Itse puhuin 'saavuttamisesta' tarkoittaen vain tämän ainakin toistaiseksi sinänsä täysin mitättömän ja arvottoman keskustelumme etenemistä. Siinä päästäisiin mielestäni parempiin tuloksiin jos tyytyisimme yleissanakirjan määritelmiin eri termeistä emmekä yrittäisi esittää niin pirun näppärää, että määrittelemme niinkin yksiselitteiset asiat kuin vaikka sattuma, jumala tai elämä uudelleen, jotta voisimme perustella edes itsellemme suhteemme näihin asioihin.

WM_

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja WM_ » 30 Syys 2009, 21:42

Jumala käsitys muuttuu sitä mukaan keltä asiasta kysyy.
Miksi kangistua vanhoihin kaavoihin?

Avatar
kkaa
Jäsen
Viestit: 8
Liittynyt: 27 Joulu 2009, 18:59
Paikkakunta: Tampere

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja kkaa » 27 Joulu 2009, 19:42

Mielestäni ihmisen elämän tarkoitusta on lähes mahdotonta millään tasolla ratkaista.

Eläimet toimivat refleksiensä mukaan: ne tietävät, mitä tehdä ja milloin (horros, lintujen muutto, pariutuminen, vaara jne.). Refleksit ohjaavat kaikkia eliöitä elämissään, paitsi ihmistä.

Ihminen on maailman "kehittynein" ja "monimutkaisin" eliö (ainakin näillä näkymin), joten suurin osa reflekseistä on ihmiseltä kadonnut evoluution mukana. No mitä nyt tajuaa ottaa käden pois kuumalta liedeltä ja laittaa kädet eteensä kaatuessaan naama edellä maahan. Harvoin kuitenkin ihminen tietää, milloin on hyvä hetki pariutua ("tarkottikse tota vai yrittääks se vaan työntää mua luotaan pois..? Ää, mitä teen..?!"), tai milloin on todellinen vaaratilanne kyseessä.

Pointtini oli siis, että ihmiseltä (homo sapiensilta) on perusvaistot kariutuneet niin pahasti (verrattuna meitä edeltäviin homoihin [haahaa]), että lajimme elämän tarkoitus on yksinkertaisesti yrittää ymmärtää maailman menoa niin hyvin kun voi. Tähän asti se on onnistut melko surkeasti: älyä yritetään etsiä muualta, kun sitä ei selkeästikään löydy planeettaltamme. Ehkä joku kaunis päivä tapahtuu niin ihana mutaatio, että ihminen alkaisi palata kehityksessään takaisin siihen, mistä oli lähtenytkin: viattomaan keräilijä-metsästäjään. Silloin ei mietitty elämän tarkoitusta. Silloin vaan oltiin.

Ehkä hiukan radikaalisti sanottu, mutta saattaa tuoda mukavaa vaihtelua filosofiseen pohditaan ;)
Lost in my mind

Avatar
Phantom
Demoni
Viestit: 523
Liittynyt: 18 Syys 2008, 20:38

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja Phantom » 16 Touko 2010, 11:45

"Its preparations are concealed, not published. Its mistakes are buried, not headlined. Its dissenters are silenced, not praised. No expenditure is questioned, no rumor is printed, no secret is revealed." JFK

Avatar
OSITutkimusseura
IhmisSusi
Viestit: 979
Liittynyt: 04 Touko 2009, 22:59
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja OSITutkimusseura » 16 Touko 2010, 17:14

Elämän tarkoitus = 42
- Pasi

Oulun Selittämättömien Ilmiöiden Tutkimusseura
OSIT Ry

http://www.osit.fi
http://ositutkimusseura.blogspot.com

S-postit:
ositutkimusseura[at]gmail.com
pasi[at]osit.fi

Avatar
Aqua vitae
Vuoden foorumilainen 2009
Viestit: 2572
Liittynyt: 20 Touko 2008, 16:54
Paikkakunta: Kirkkonummi
Viesti:

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja Aqua vitae » 16 Touko 2010, 21:54

OSITutkimusseura kirjoitti:Elämän tarkoitus = 42

:)
Ihminen halajaa taivaalle, koska sieltä näkee enemmän.

Avatar
ridikulous
Demoni
Viestit: 542
Liittynyt: 16 Tammi 2008, 13:12

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja ridikulous » 18 Touko 2010, 20:21

Ajatellaanpa, ettei millään elävällä olennolla ole sen kummempaa tarkoitusta. Täällä ollaan vain kuolemassa ja toteuttamassa näin luonnon kiertokulkua. Ajatuksena pätevä, mutta oikeastaan se ei vastaa lainkaan itse kysymykseen. Mikä on luonnon kiertokulun tarkoitus, miksi ylipäänsä täytyy olla elämää?

Mitä varten maailma on olemassa luonnonlakeineen kaikkineen? Oman itsensä vuoksiko? Vai kenties sattumalta?
yes, it may seem ridiculous.

Avatar
Aqua vitae
Vuoden foorumilainen 2009
Viestit: 2572
Liittynyt: 20 Touko 2008, 16:54
Paikkakunta: Kirkkonummi
Viesti:

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja Aqua vitae » 19 Touko 2010, 00:15

ridikulous kirjoitti:Ajatellaanpa, ettei millään elävällä olennolla ole sen kummempaa tarkoitusta. Täällä ollaan vain kuolemassa ja toteuttamassa näin luonnon kiertokulkua. Ajatuksena pätevä, mutta oikeastaan se ei vastaa lainkaan itse kysymykseen.

Jos joku tarjoaa yllä olevan kaltaisen vastauksen, se kertoo tasan sen, että hän pitää "Ultimaattinen Miksi"-kysymystä perin pohjin turhana. Joku sellainen voisi olla mm. minä.

Eikö kenties mahdollisuuksiin edes voi lukeutua "ei miksikään", vaan pitää olla aina hakemassa tarkoitusta sieltäkin, missä sitä ei ole. (Joka on muuten evoluution mukana kehittynyt oikea psykologinen ominaisuus. Ihminen on kehittynyt keksimään tarkoitusta ja syytä kaikkialta. Virhemarginaalejakin tästä tulee, ja tämä "miksi olemme täällä" on ison sellaisen oikein mahtava ilmentymä.)
Ihminen halajaa taivaalle, koska sieltä näkee enemmän.

Avatar
Valon Soturi
Jäsen
Viestit: 17
Liittynyt: 08 Kesä 2010, 14:06
Paikkakunta: Etelä-Suomi // naimisissa + 2 lasta
Viesti:

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja Valon Soturi » 09 Kesä 2010, 10:08

Elämän tarkoitus = etsiä, löytää, oppia ja oivaltaa. :)
"Valon Soturi ei yritä olla mitään. Hän on." ~P.Coelho

Avatar
Trauma
Vampyyri
Viestit: 833
Liittynyt: 27 Tammi 2008, 13:47

Re: Elämän tarkoitus

ViestiKirjoittaja Trauma » 15 Kesä 2010, 01:56

Olen alkanut uskoa päivä päivältä enemmän siihen, että muiden ihmisten vuoksi täällä eletään. Käsitin tämän pikkuhiljaa, kun on törmännyt toteamukseen "itteni takia mä elän" yms muuta tuohon suuntaan. Ei me vaan olla mitään ilman läheisiä ihmisiä (tai muita ihmisiä ylipäätään). Ei meitä edes olisi ilman muita ihmisiä... :mrgreen:

Ja nyt kun mietin, ei näin sosiaalinen tapaus muuta pystyisi ajattelemaankaan.

Vähän suppea kuva tuosta jäi, kun en osaa paremmin selittää, mutta toivottavasti edes joku tajuaa.


Palaa sivulle “Ihmeellinen todellisuus”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa