FacebookSivustomme käsittelee paranormaaleja sekä yliluonnollisia ilmiöitä, joihin kuuluvat mm. kummitukset, avaruusolennot, ufot, viljapeltokuviot ja enkelit.

PB sisältää tuoreita uutisia yliluonnolliselta saralta, kiinnostavimpia kuvia sekä videoita. Jo yli 1700 artikkelia/postausta!

Kuukauden kommentti

Petri:

On se hyvin jännä kun vieläkin tätä UFO asiaa pidetään kummallisena ja sille naureskellaan vaikka todisteita puolesta on vaikka kuinka. Hyvin on ihmismassojen aivopesu toiminut minkä USA muistaakseni aloitti joskus 50-luvulla ja tämä aihe piti saada pidettyä piilossa. Ja jos disclosure projektin porukka ole pätevää tekemään luotettavia havaintoja sotilaallisine tutkineen niin sitten ei kukaan ihminen ole.

Kun ottaa huomioon kaikki varmaan jo tuhannet luottavien ja pätevien virallisten tahojen silminnäkijähavainnot sekä niihin liittyvät tutkahavainnot niin tämän pitäisi olla ollut jo pitkän aikaa itsestäänselvä että täällä lentelee muutakin kuin meidän koneita tai sääpalloja.
Mutta ei.. ufoskeptisyys kukoistaa edelleen ja media naureskelee koko asialle ja mikä pahinta, suurimpaan osaan ihmisistä tuo aivopesu toimii yhä!

No ei kai se toisaalta ole ihme kun vuonna 2018 on vielä ihmisiä jotka ihan oikeasti uskovat maapallon olevan litteä 🙂

Mutta toisaalta ymmärrän senkin että ajatus siitä että avaruudessa on paljon meitä älykkäämpiä olentoja on monille hyvin pelottava ja on helpompi pistää sormet korviin ja yrittää sivuuttaa koko asia. Suotakoon se heille joita pelottaa, kaikki eivät oikeasti ole vielä valmiita kohtaamaan totuutta. Tämähän oli juuri silloin 50-luvulla yksi kriteeri sille että tästä aiheesta päätettiin tehdä naurettava ja UFOihin liittyvä havaintoja alettiin salata. Onhan se ehkä ihmiskunnan historian suurin uutinen ja olisi ehkä sekoittanut maailman joten toisaalta ymmärrän että tuohon päätökseen tultiin. Mutta eikö olisi jo nyt aika alkaa raottaa totuuden verhoa.. ja ehkä niin jo tehdään kun aiheesta aina välillä uutisoidaan onneksi ihan vakavasti kuten tässä tiedemiehen puolesta jonka rohkeudelle nostan hattua.

Shamanismi -Maailman vanhin uskonto

Tuli palaa kodan keskellä. Savu kiemurtelee hitaasti kohti kattoa, kadoten reiästä taivaalle. Salvian tuoksu täyttää tilan. Salvian savu puhdistaa läsnäolijat. Rummutus alkaa, ensin hiljaisena, sitten koventuen, yhä useamman liittyessä mukaan. Ihmisten äänet täyttävät tilan hymisten tai hyräillen hiljaa. Kekellä oleva shamaaninainen aloittaa loitsun ”Nouse luontoni lovesta…”

Rummutus kiihtyy, ihmisäänten tilalle alkaa tulla eläinten ääniä. Rummuttajat päästävät henkiauttajiaan lävitse. Silmät sulkeutuvat, matkaajat lähtevät irti kehoistaan, toisiin maailmoihin.. He nousevat savun mukana kodasta taivaalle. Nykypäivän shamaanien matka toisiin maailmoihin on alkanut.”

Shamanismi on kymmeniä tuhansia vuosia vanha parannusmenetelmä, joka voidaan löytää jossakin muodossaan kaikista kulttuureista eri aikoina maailmanlaajuisesti. Shamanistisia parantajia on myös tämän päivän yhteiskunnassa. Shamanismi ei ole uskonto, vaikka se voi johtaa hyvinkin henkisiin tai jopa uskonnollisiin kokemuksiin.

Nykyshamanismissa on monia eri suuntauksia, kuten Harnerilainen ydinshamanismi ( suomessa tiettävästi yleisimmin harjoitettu), Castanedalainen soturishamanismi sekä joissakin suomalaisissa suvuissa kulkeneet oman perintötiedon linjat.

Shamanismi ei siis ole mikään uusi keksintö, eikä sitä tule sekoitta esimerkiksi New Age liikkeen kanssa, vaikkakin mainittu liike hyödyntää useita shamanistitisia tekniikoita. Shamanismi  on  elämäntapa ja tuhansia vuosia vanha perinne, joka elää, muuntuu ja löytää uusia muotoja harjoittajiensa elämäntilanteen ja ympäristön mukaan.

Shamanismi, jota suurin osa sivistyneen lännen asukkaista pitää ”puoskarointina” tai ”noitatohtorien” puuhasteluna pitää hallussaan lukuisia tehokkaita menetelmiä. Shmaani on jo ammoin ollut – ja on yhä nykyäänkin, yhteisönsä parantaja, perinteiden tuntija, lääkitsijä, näkijä, henkimaailman kanssa kommunikoija, taiteilija ja tietäjä.

Ne mentelmät, joita shamaanit ovat kautta aikojen käyttäneet, ovat olleet hämmästyttävän samanlaisia kaikkialla maailmassa, jopa sellaisten kansojen kesken, joita erottavat valtameret, kokonaiset mantereet ja kymmenien tuhansien vuosien aika. Sana ’shamaani’ muuten tulee siperialaisen evenki-heimon kielen sanasta ’sha’ man’, joka tarkoittaa näkemistä tai tietämistä.

Shamanistinen maailmankuva jakautuu yleensä aliseen, keskiseen ja yliseen. Suomessa vaikuttavan shamanistisen perinteen mukaan tämä kolmiosainen maailmankäsitys juontuu nk. Maailmanpuusta (Jos haluat lisää tietoa tästä myytistä, lue Kovalainen & Seppo: Puiden kansa), myytistä joka on ominainen lukuisille suomensukuisille kansoille ja skandinaaveille.

Maailmanpuun ajateltiin olevan rakenne, joka pitää koko kaikkeutta yllä, sen juurakoiden muodostaessa alisen ja henkiauttajien maailman, keskisen runkoalueen ollessa ihmisten maailman ja ylisen latvuston ollessa jumalten ja ihmistä korkeampien olentojen asuinsija.

Shamaani tekee matkan näihin kaikkiin ulottuvuuksiin tavatakseen henkiauttajansa, joka opastaa häntä tehtävässään. Matka tehdään useimmiten rummutuksen, tanssin tai laulun avulla. Shamaanilla voi olla useita henkiauttajia. Usein ne näyttäytyvät voimaeläimen tai ihmisen hahmossa, sen mukaan mikä on shamaanin tehtävä.

Toinen Shamanismin peruskäsitteistä on nk. Voimaverkko, ajatus siitä että kaikki elämän on yhtä ja kaikki ovat yhteydessä toistensa kanssa. Toisin sanoen shamanismissa uskotaan siihen, että kaikessa elävässä on myös ”Henki” tai ”Voima”

Tavalliselle ihmiselle maailma näyttäytyy vain fyysisenä maailmana, jota säätelevät luonnonlait. Siinä näyttää olevan jokin järjestys, mutta ei mitään sen suurempaa tarkoitusta. Shamaanien näkökulmasta taas ajatus Voimaverkosta, kaiken yhteen liittävästä suuresta energiarakenteesta, jonka osia me kaikki olemme, luo maailmaan ei vain järjestyksen, vaan myös tarkoituksen.

Shamaanille tämä näkymätön voima tai energia ei ole vertauskuva tai teoreettinen mahdollisuus, vaan yhtä todellinen ja kouriintuntuva fakta, kuin painovoima on jokaiselle, joka on joskus tiputtanut jotain raskasta omille varpailleen. Shamanismissa tämän kakkiallisen voiman, Voimaverkon ymmärtäminen, tunteminen ja käyttäminen on avain kaikkeen.

Shamaanit ajattelevat, että fyysisen maailman ja sen lakien tunteminen nykyajan tieteen valossa on hyvä juttu, mutta ei kuitenkaan koko totuus. Tiede epäonnistuu yrittäessään kuvata maailman toista puolta, sen henkistä todellisuutta. Hengen maailma on piilevänä potentiaalina kaikessa mikä elää, mutta pysyy piilevänä, kunnes ihminen alkaa huomata sen ja valjastaa tämän piilevän voiman käyttöönsä.

Näin on kaikkien fyysisen maailman esineiden ja asioiden kanssa. Shamanismiin koulimattomalle henkilölle tuuli on vain tuulta, kivet kiviä, vesi jotakin millä sammuttaa janonsa tai pestä itsensä. Puut ovat runko, oksat, lehdet ja kokeintaan mukava varjo kuumana päivänä, eläimet jotakin joilla ruokkia ja vaatettaa itsensä. Ihminen nähdään veren, lihan, luiden ja ajatusten yhteenliittymänä.

Kun ihminen pilkkoo nämä asiat osiinsa, ne hajoavat yhä pienempiin palasiin. Kun ne pilkotaan yhä pienemmiksi paloiksi, atomeiksi, havaitaan että kaikki on tehty pohjimmiltaan samoista materiaaleista, alkuaineista. Kun mennään yhä pienempiin osiin, atomiakin pienempiin, pienimpien osien välissä on tyhjää tilaa, ja siellä, shamaanien käsityksen mukaan on Henki.

Tyhjän tilan kohdalla luonnontieteilijä alkaa kohdata pelkkää tuntematonta ja järjestäytymätöntä kaaosta, mutta shamaanille tämä näennäinen tyhjä tila tai kaaos on oviaukko toiseen todellisuuteen, Hengen valtakuntaan.

Shamanistisesta näkökulmasta käsin tuulen perustavin ainesosa on Henki, Voimaverkossa virtaava Voima ja samoin on laita kivien, tähtien, eläinten, vesistöjen, puiden ja ihmisten kanssa. Shamaanille Henki tai Voima on se taho, jonka kanssa hän pyrkii yhteyteen ja vuorovaikutukseen shamanististen menetelmien ja tekniikoiden avustamana.

Nykypäivänä melko monet henkilöt kayttävät tietäen tai tietämättään hyödyksi muinaisia shamanistisia tekniikoita. Esimerkiksi kyky muuntaa tajunnantilaansa itsesuggestion, transsitekniikoiden tai meditaatioteknikoiden kautta, tietämys luonnonlääkinnästä ja energiahoidoista, henkimaailman tai kuolleiden kanssa kommunikoiminen, ovat kaikki pohjimmiltaan ja alkuperältään shamanistitisia tekniikoita.

Tekniikat ovat vapaasti jokaisen käytettävissä, sillä ne on annettu ihmiselle lahjaksi voimaverkosta käsin ja ne tulisi antaa lahjana eteenpäin. Varsinaisen shamaaniksi ryhtymisen on useissa perinteissä, myös suomalaisessa, ajateltu olevan kutsumus ja kutsu, joka ei lähde ihmisestä, vaan tulee henkimaailmasta ja voimaverkosta käsin.

Täysvaltaiseksi shamaaniksi oppiminen on pitkä, kärsivällisyyttä vaativa ja vaikea tie, eikä sitä ole tarkoitettu kaikille. Shamanistisia tekniikoita sen sijaan voi tiettyyn rajaan asti opiskella jokainen ja käyttää niitä oman hyvinvointinsa tukemiseen.

Omaa kokemusta, itse asioiden testaamista, tervettä maalaisjärkeä ja omaa ajattelua arvostetaan shamaanien keskuudessa nykypäivänäkin. Mitään ei tarvitse uskoa kuin itse kokeilemalla, eikä shamanismissa maailmankuvana ole mitään valmiita oppeja, joihin jokaisen olisi pakko sitoutua. Tekniikoista on ollut hyötyä sairaanhoitajille, kilpaurheilijoille, taiteilijoille, opettajille ja monille muille ihmisryhmille oman itsetuntemuksen ja ymmärryksen kasvattajana.

Tarvitaan vain hieman kärsivällisyyttä, aikaa ja avoin oppimaan halukas mieli kokeilemaan voisiko shamanistisella maailmankuvalla tai sen käyttämillä tekniikoilla olla jotakin annettavaa juuri sinulle. Testaa itse! On lausahdus, jota voisin kuvitella muinaisen tietäjän käyttävä, ja sitä käyttäisin minäkin, joka olen nykyaikainen shamanismin opiskelija ja sen tarjoamien tekniikoiden ja mahdollisuuksien käyttäjä.

Tasapaino kaiken kanssa on se tila, johon nykyajan shamaanit pyrkivät ja johon pitäisi pyrkiä. Sille joka näkee kaiken maailmassa tasaveroisena ja itsensä osana suurta Voimaverkkoa, on itsestään selvää että hankittuja taitoja tai saatua voimaa ei käytetä toisten riistämiseen, vaan palvelemaan kaikkien etua. Kaikki voittavat, on lopputulos johon shamaani pyrkii tehdessään työtään, parantaessaan tai etsiessään neuvoa henkimaailmasta pulmallisiin tilanteisiin.

Yleensä se, joka käyttää saamaansa voimaa väärin, itsekkäästi ja toisia alistaen, huomaa ennemmin tai myöhemmin miten kaikki alkaa tökkiä. Yhteys henkimaailmaan heikkenee, tekniikat eivät enää toimi ja tietoisesti väärin tekevä saattaa jopa itse sairastua vakavasti.

Jos lähdetään siitä ajatuksesta, että kaikki elämä on yhtä ainakin perustavinta laatua olevilla tasoillaan, on ajatus täysin looginen. Se mitä lähetät Voimaverkkoon, palutuu sinulle itsellesi takaisin, ennemmin tai myöhemmin, koska lähetät kaiken suljettuun yhteyksien verkostoon, jossa lopulta jokainen asia palaa lähettäjälleen takaisin muodossa tai toisessa.

Seuraavassa artikkelissa käsitellään lisää teoriaa shamanistisesta maailmankuvasta, sekä pureudutaan muutamiin perustekniikoihin, joilla jokainen voi kokeilla miltä yhteys energian maailmaan tuntuu.

Siihen asti, lisätietoa shamanismista ja shamanistisita tekniikoista voi hakea seuraavista lähteistä  – joista osaa on hyödynnetty myös tätä artikkelia kirjoitettaessa. –

Webbiosoitteita:

www.shamaaniseura.fi

www.lehto-ry.org

Kirjoja:

Jose ja Lena Stevens: Shamanismin salaisuudet

Michael Harner: Shamaanin tie

Johannes Setälä: Shamaanin maailma, Shamaanin matka ja Shamaanin rumpu

Tykkäys ja jakotoiminnot:

15 kommenttia aiheeseen: Shamanismi -Maailman vanhin uskonto

Sivu 1. Yhteensä 1.1
 • Uku sanoo:

  En aivan kokonaan lukenut kyseistä artikkelia, mutta vaikuttavaa työtä. Uskoisin, että tästä on apua aiheesta kiinnostuneille.

 • Simple sanoo:

  Erittäin mielenkiintoinen artikkeli 🙂 Odotan innolla seuraavaa artikkeliasi.

 • WM_ sanoo:

  Kiitos tästä kamalasti!
  Kyseinen toiminta on erittäin mielenkiintoista. Pitänee lukea jokin noista mainituista kirjoista 🙂

  Miten muuten, henkilöt jotka kokoutuvat ja kävelevät hiilillä, ovatko he shamaaneita? Kerran törmäsin tällaiseen riittiin ja tuli shamanistinen vaikutelma. Minua tosin pyydettiin poistumaan paikalta hetken juteltuani..

 • Reel sanoo:

  Hiilillä kävely saattaisi olla jonkin katsomuksen mukaan shamanismia, tai sitten ylipäänsä ihmisen kuin ihmisen yritys voitta aine ( kuuman pelko ja kivun pelko) henkisillä voimilla.

  En ota kantaa voiko hiilillä kävellä poltamatta ihoa ( ei ole omaa kokemusta enkä tiedä kenekään tuntemani sitä tehneen/yrittäneen)

  En missään nimessä myöskään suosittele moista temppua kellekkään. Elämään saa muutenkin aivan riittävästi extremeä, ilman äärimmäisiä testejä.

  Suosittelen lämpimästi ensimmäiseksi kirjaksi Stevensien kirjaa, jos kaipaat simppeliä selitystä shamanismin perusteista ja toimivaa, selkeää työkalupakkia sen aloitukseen.

  Jos taas mystisempi ja enemmän oman kokemuksen kautta tuleva tyyli kiinnostaa, Setälä on ehdoton. Harner on siltä väliltä.

 • Wespa sanoo:

  Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista. Mukavan kattavasti kerrottu shamanismista. 🙂

 • Huttu sanoo:

  Hiilillä kävelyyn mainitsen että myytinmurtajat käsitteli sen yhdessä jaksossa. Oli ihan ok jakso muuten.

  He kävivät ensin sellaisen ryhmän juttusilla joissa harrastetaan mm. hiilillä kävelyä ja saivat sieltä paljon vihjeitä kuinka suorittaa se itse.

  Ja kyllähän he kävelivätkin hiilillä, ideana oli että kävellään rauhallisesti mutta ripeästi niin jalkoihin ei tule vammoja.

  mittasivat myös hiilen kekäleiden lämpötilan ja huomasivat että ne eivät ole tasalämpöisiä, eli osa hiilesta oli useamman sadan celsius asteen lämpöisiä kun taas osa hiilestä oli lähes kylmä, johtui jotenkin sen hiilen palamisesta.

  Myös kävelytekniikalla oli merkitystä, ryhmän opeissa käyneet eivät saaneet palovammoja mutta kun Adam kokeili hän ei tiennyt miten astua ja poltti jalkapohjansa hivenen ja sai rakkoja

 • DEA sanoo:

  Hyvä ja varsin kattava artikkeli, kiitos siitä. Huttu oikeassa tuossa hiilillä kävelyssä. Tekniikka vaikuttaa suureltaosin siihen millainen vaikutus on. Samoin se, että kuinka tuoreita hiilet ovat, koska kytiessään pinnalle muodostuu lämmöltä ”suojaava” kerros joka ei polta hetkittäisellä ihokosketuksella. Itse olen tepastellut kuumilla hiilillä n. 4m matkan Lapin-kasteen yhteydessä, eikä palorakkuloita tullut. Silloin paikallinen ”Shamaani” antoi ilmeisesti hyvät vinkit kävelyyn. 🙂

 • Reel sanoo:

  Näin sitä oppii aina jotain uutta. 🙂

  Mukavaa kun joku tietävämpi kommentoi tuota hiilikävelyä. Se kuulosta tosiaan samanlaiselta initaatioriitiltä kuin vaikkapa kivuliaiden tatuointien otto tai selviäminen tietyn ajan yksin jossain epämukavassa paikassa. Olen kuullut tosiaan että lapissa ”kastetaan” ihmisiä muun muassa tuolla systeemillä.

  Silti en lähtisi suosittelemaan sitä kellekään, jos ei tosiaan mukana ole joku joka osaa homman ja osaa sitten myös neuvoa miten hiilille tulee astua että ei saa palovammoja. Kuten myytinmurtajissakin kävi, kun joku vain meni kävelemään ilman tietämystä tekniikasta.

  Maailma on aika ihmeellinen paikka, hiilikävely voidaan nähdä henkisenä pelonvoittamisharjoituksena tai sitten puhtaasti tieteellä selitettynä tekniikkana, joka on oikein suoritettuna mahdollista.

  Vähän sama asia kuin transsiin menossa, minulle se on yksi kanava pitää yhteyttä henkimaailmaan, mutta jos labrassa joku löisi piuhat päähäni hän sanoisi että kyse on vain aivoaaltojen muutoksesta, eikä siinä sen kummempaa.

  Tässä juuri näkyy se kaksipuolinen maailmanselitys, jossa henkimaailma ja tiede ovat rinnan tasaveroisina, ja molemmat selitykset ovat omalla tavallaan yhtä oikeita. Riippuu näkökulmasta, kumpi on milloinkin käyttökelpoisempi. 🙂

 • Mercury sanoo:

  ”Tässä juuri näkyy se kaksipuolinen maailmanselitys, jossa henkimaailma ja tiede ovat rinnan tasaveroisina, ja molemmat selitykset ovat omalla tavallaan yhtä oikeita. Riippuu näkökulmasta, kumpi on milloinkin käyttökelpoisempi.”

  Tämän kun saisi ihmiskunnalle uppoamaan, niin moni konflikti jäisi syntymättä.

 • millou sanoo:

  Eräs tuntemani henkilö on ns. shamaani, kansanparantaja. Hän on ammatiltaan hieroja,sillä Suomessa ei voi olla ammattinimekkeeltään ”shamaani”.

  Hänestä huokuu omituinen lämmin ”energia” ja hänen seurassaan on hyvä olla. Hän osaa mm. ohjata kipuja ruumiinjäsenistä toisiin tai imeä pois. Hän toisinsanoen kykenee jollain tavalla hallitsemaan tätä vallitsevaa ja ymäröivää energiaverkostoa.

 • WM_ sanoo:

  Onko shamaaneilla mitään tekemistä ns. druidi horoskooppien kanssa? 🙂
  millou:
  harmi kun minä en tunne ketään hänen kaltaistaan, olisi mielenkiintoista keskustella aiheesta jonkun läheisen kanssa ja saada vaikka oppia!

 • foliovuori sanoo:

  kerronpa kiehtovan muisnaissuomeen liittyvän kokemuksen. Ei ole omakohtainen, sattui enolleni 80-luvulla, niemenkärjessä sijaitsevalla sukumme mökillä etelä-karjalassa saimaan rannalla.

  Yksin sielä saunoi keskikesällä ja vietti aikaa, ja näki yöllä rantapolulla vierivän jotain valoa, kuulemma vähän kuin sumua, mutta vain kirkasta ja etenevää. Kuulemma pelotti hitosti ja juoksi mökkiin karkuun.

  Tarina on siinä, ja tylsä ja lyhyt tarina onkin ellei isäni olisi kertonut lisää muutama vuosi sitten.
  Kuulemma kun isoisäni rakenti kyseistä mökkiä viime vuosisadan puolenvälin jälkeen, niin hieman maanpinnan alta maakellaria kaivamaan aloittaessaan löytyi kaikennäköistä kiviasetelmaa ja rinkiä + muuta roinaa(mitähän tuo roinaa sitten tarkoittaa?).

  Kerroin tämän samaisen enoni kokemuksen pari vuotta sitten eräällä foorumilla. Joku asioihin perehtynyt heppu osasi kertoa että muinaissuomalaiset shamaanit tms käyttivät niemenkärkiä palvontapaikkoinaan + osasivat muuntautua eläimiksi ja muiksi valovipeltäjiksi 😀 (?). Eli aika hyvä saldo; niemenkärki + oudot kivihommelit= kai siellä jotain mukavia henkiä pörräilee vai?

 • WM_ sanoo:

  Jaa a. Jos olisi ottanut arkkeologeihin yhteyden, talon rakennus olisi jäänyt siihen 😀
  Riippuen kivien määrästä ja asettelusta, viikingitkin hautasivat toisiaan kivien alle + muuta tavaraa mukaan, mutta kaippa enosi olisi tunnistanut jos ihmisluut olisi tullut vastaan 😀

 • olen saanut tietää että äitini suvussa on shamaani. Olisi mukava tietää lisää hänestä ja olla yhteyksissä hänen kanssaan henkimaailmaan.

 • Moi:Tutkiskelin itse aikoinani (Shamaanin tie) nimisen kirjan kanssa Shmanismia. Syntyi erilaisia tuntemukksia oma minää kohtaan, suhteessa Luontoon. Nyttemmin (myöhemmin ) asiasta jälleen kiinnostuneena olen alkanut tutkia Luontoa ja Itseäni suhteessa Luontoon. Mitä kaikkea Luonnossa tapahtuu ja mistä kaikki johtuu. Ihmiskunta ja Ihmiset, ovat saaneet aikaan aikasti pahoja muutoksia, kun tarkkailee Luontoa ja Sää-olosuhteita. Hyvää olen havainnut ainoastaan vanhaa tietoutta, joilla mm. Ampiaisen piston parantaa helposti Luonnon antamalla(kai nnäitäkin on eri variaatioiita) Banaanin kuorella, jota hierotaan pistos kohtaan, kipu hälvenee ja katoaa. Lisää tietoa janoan ja kovasti. Siksi haluasin Bloggailla kanssa Ihmisten hengessä, koska Minä aiheutan kanssa Eläjieni kanssa suurta hämmästystä ajatuksillllani ja puheillani. Kiitos, Neuvokaa minua, minne suuntaan voin kirjoitella. Kiittäen:Teemu Nikodeemus Kolehmainen

Sivu 1. Yhteensä 1.1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot