ME NA3MM3 S1NUT! NA3TKO SINA M31DAT???
Tietoa

ParanormaaliBlogi.net on Suomen seuratuin rajatiedon media. Olemme uutisoineet paranormaaleista ja muista oudoista ilmiöistä vuodesta 2007 lähtien.

Korostettu kommentti

Arska:

Kolumbiassa Medellin kaupungissa näköjään paljon tunnistamattomia objekti havaintoja, video ja kuvatallenteilla on useita silminnäkijöitä. Mielestäni nuo kiekkomaiset lentävä lautanen kuva ja videotallenteet ovat aika vakuuttavia todisteita siitä että emme ole todellakaan yksin.

Lentäjä pilotin kuvaama video pallomaisesta objektista pilvien yläpuolella on myös hyvä todiste vieraan älyn ohjauksessa olevasta kohteesta lähellä lentokonetta. Etelä-Amerikassa yleisesti on kaiketi jonkinlainen UFO – aalto menossa parasta aikaa. Mielenkiintoisia videoita nuo kaikki ja joissakin on mahdollisuus muuttaa selostuksen teksti Suomi kielelle.

Kommentoitu artikkeliin: Massahavaintoja Kolumbiassa

Tulossa

Ganzfeld

Termi ganzfeld tarkoittaa ”täyttä kenttää” ja juontuu efektistä, jossa aivot tuottavat hallusinaatioita visuaalisten ärsykkeiden puuttuessa. Tämä puutostila saadaan aikaan peittämällä koko näkökenttä staattisella, yksivärisellä peitteellä, esimerkiksi kahdella pingispallon puolikkaalla.

Parapsykologisissa tutkimuksissa, ns. ganzfeld-kokeissa, käytetään hermokohinasta syntyviä hallusinaatioita apuvälineenä ESP-ilmiötä etsittäessä. Ajatuksena on kutakuinkin se, että vielä tuntematon aisti tai jokin muu informaatiokanava siirtää visuaalista tietoa kahden ihmisen tajunnan välillä, ja satunnaisuudesta nousevat kuvat reagoivat jollain tapaa tähän informaatioon. Vastaanottava, pingispallot silmissä loikoileva henkilön siis odotetaan näkevän hallusinaatioissa lähettävän henkilön ajatteleman kuvan. Kokeilla pyritään todistamaan telepaattisen kommunikaatiokanavan olemassolo.

Standardisoidussa koeasettelussa lähettäjä ajattelee jotain kuvaa, ja puolen tunnin ganzfeld-session jälkeen vastaanottajalle näytetään lähettäjän ajattelema kuva sekä kolme muuta kuvaa. Näistä vastaanottaja valitsee yhden. Satunnaisesti valittaessa todennäköisyys oikean kuvan valitsemiseen on 25%. Ganzfeld-kokeissa tulokset ovat usein jotain aivan muuta.

Vuosien 1974 ja 1981 välillä toteutettiin 42 ganzfeld-koetta. Charles Honortonin myöhemmän meta-analyysin mukaan 55% kokeista tuotti positiivisen lopputuloksen ja oikeaan kuvaan osumisprosentti oli 38%. Yksittäisten kokeiden tulokset olivat hyvin vaihtelevia, toiset tutkijat saivat jatkuvasti parempia tuloksia kuin toiset. Parapsykologien mielestä tällainen vaihtelu voi aiheutua tutkijoiden, ja miksei tutkittavienkin, tiedostamattomista odotuksista, jotka vaikuttavat tuntemattomaan tiedonsiirtoväylään. Sinänsä järkeenkäypää, onhan tutkimuksen lähtökohdissakin kyse tajuntojen vaikutuksista toisiin. Skeptikot kuitenkin pitivät todennäköisempänä, että tutkimusasetteluiden virheet vaikuttivat tuloksiin. Honorton ja skeptinen psykologi Ray Hyman päättivät vuonna 1986 luoda yhtenäiset ohjeistukset Ganzfeld-tutkimuksille.

Tämän jälkeen tutkimuksia on tehty rutkasti lisää, niitä on analystoitu ja meta-analysoitu, varmaan löytyy myös meta-analyysien meta-analyyseja. Suurin osa analyyseistä antaa osumaprosentiksi suurinpiirtein kolmeakymmentä, eli tilastollisesti hyvinkin merkittävän poikkeaman. Vaihtelu on kuitenkin suurta, aina 25 prosentista 39:ään, riippuen siitä minkälaisia kokeita on otettu mukaan. Esimerkiksi negatiiviseen tulokseen päätyneet Julie Milton ja Richard Wiseman sisällyttivät analyysiinsä myös epästandardeja kokeita. Lähelle standardia pyrkineitä kokeita analysoidessaan tutkijat Deryl Bem, John Palmer ja Rickhard Broughton saivat sen sijaan jälleen tilastollisesti merkittäviä tuloksia.

Miksi sitten Ganzfeld-kokeiden tulokset eivät riitä todisteeksi telepatian olemassaolosta? Ensinnäkin meta-analyysi, jossa useamman tutkimuksen tulokset tulkitaan kuin yhden laajan tutkimuksen tuloksena, on yhtä altis tutkijan ennakko-odotuksille ja subjektiivisille näkemyksille kuin yksittäinenkin tutkimus. Toiseksi tilastollinen poikkeama ei vielä tee tuloksesta tieteellisesti merkittävää. Myöskään mitään olemassaolevaa, yleisesti hyväksyttyä ja testattavaa teoriaa ei telepatialle ole olemassa. Niin urpolta kuin se äkkiseltään kuulostaakin, täytyy ensin olla teoria, jota aletaan todistelemaan, pelkät todisteet eivät riitä tieteeksi. Siinä mielessä asia on kuitenkin järkeenkäypä, että poikkeamat eivät todista muuta kuin sen, että on olemassa poikkeamia. Vaikka ganzfeld-kokeissa siis saadaan jatkuvasti tilastollisesti merkittäviä tuloksia, ne eivät yksistään riitä todistamaan telepatian olemassaoloa. Jotain kummallista siellä pingispallonpuolikkaiden takana kuitenkin tapahtuu.

Lisää hyviä tutkimuksia siis tarvitaan. Joku vaan jos suostuisi niitä tekemään.

Wikipedia

Sceptics dictionary

Kuudes aisti – aivojen yliaistilliset mahdollisuudet

Artikkeli on aiemmin julkaistu Tajunta.netissä, jossa myös hiukan lisää aiheesta.

Tykkäys ja jakotoiminnot:

6 kommenttia aiheeseen: Ganzfeld

Sivu 1. Yhteensä 1.1
  • agnostico sanoo:

    Skeptikot ne vaan jarruttavat tiedettä aina typeryyksillään. Huoh.

  • Wespa sanoo:

    Kiitos hyvästä artikkelista Von Qlippoth. 🙂

  • asd sanoo:

    Kiinnostava artikkeli.

  • Hans sanoo:

    Kyllä tieteen pitääkin mielestäni olla skeptistä, jotta voidaan saavuttaa mahdollisimman varmaa tietoa. Ei pelkästään hyvältä kuulostavaa teoriaa voi pitää todellisuutta kuvaavana, ellei sen kuvausvoimaa ole voitu todentaa jotenkin myös todellisuudessa.

    Itse pidän ESP-ilmiöiden olemassa oloa mahdollisena, mutten varmana. Pelkästään tämän artikkelin perusteella en kuitenkaan tekisi liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Esimerkiksi sillä on varmasti väliä, miten vaihtoehtokuvien näyttäminen vastaanottajalle on käytännössä järjestetty. Väittäisin, että aika varmasti useat valitsevat oikean kuvan, jos kuvien näyttäjä on tietoinen siitä, minkä kuvan lähettäjä on lähettänyt. Ihan vaan jo sen takia, että ihmiset viestivät myös tiedostamattomasti elekielellä, äänenvoimakkuuden vaihteluilla jne.

  • Arska sanoo:

    Samaa mieltä että poikkeamat koetuloksissa eivät todista muuta kuin sen, että on olemassa poikkeamia.

    Väitetysti poikkeamat usein suurempia kaksosilla ja tämä viittaa siihen että kaksosilla telepatia yhteys toimii paremmin. Vastaavasti toisilla koehenkilöillä ei telepatia yhteys toimi juuri ollenkaan ja näin saadaan huonoja koetuloksia. Heittoa koetuloksiin tulee näin tehtynä todella paljon. Itse kuitenkin uskon siihen mahdollisuuteen että telepatia on olemassa ja toimii joidenkin ihmisten välillä paremmin, kuten kaksosten välillä vahvemmin.

    Ganzfeld-koke saattaa olla myös huonoin tapa tutkia telepatiaa. Artikkelin tekijä paneutunut aiheeseen sata lasissa tosi hyvin ja hyvä artikkeli.

    Mielestäni tietoiseti järjestetyt laporatorio olosuhde kokeet tai vastaavat eivät riitä selittämään telepatia teoriaa, tai sen puuttumista, sillä telepatia voisi mahdollisesti toimia vain tietyllä tavalla. Esim. siten että toinen tuntee suurta aitoa hätää tosielämän tilanteessa ja herkistynyt vastaanottaja puoli aktivoituu ottamaan suurta häätää tuntevan visuaalisen tiedon jonkin tuntematon aistin tai jokin muu informaatiokanavan välityksellä helpommin, kuin jossain keinotekoisessa kömpelössä järjestetyssä Ganzfeld-koke kuvan lähetys tilanteessa, jossa on loppujen lopuksi täysin yhdentekevää toimiiko yhteys vai ei.

    Itselleni tuli ajatus vain tästä että tosielämän tilanteesta tiedonsiirto voi olla merkittävästi vahvempaa kuin järjestetyssä Ganzfeld-kokeessa.

    Tuolta lisää parasykologian teoriasta
    Lähde: https://parapsykologia.blogspot.com/2010/06/parapsykologian-teoriaa.html

  • Arska sanoo:

    Lisäys:

    Tarkoitin lähinnä sitä että telepatia ei välttämättä käynnisty käskystä keinotekoisesti järjestetyssä kökön tuntuisessa kokeessa pingispallonpuolikkaat silmillä. Voisi ajatella että hienovaraiset psi-ilmiöt tapahtuvat täysin pimennossa aistiemme ulottumattomissa toimien vain luonnolisessa tilanteessa parhaiten. Itseäni suututtaisi tälläinen väkisin käskystä ohjaava keinotekoinen muovilta maistuva toiminta, joka saattaa pilata telepatia yhteyden luomisen kokonaan toiseen. Ihminen ei ole mikään kone, joka toimii nappia painamalla, vaan biologinen eläviää olentoa koskeva erittäin monimutkainen kokonaisuus. Välttämättä ei ihminen käskystä myöskään rakastu toiseen ihmiseen. Telepatia kokeiden epäonnistumisten syynä voisi olla psi-ilmiöiden oikullisuus ja epäilevien skeptisten ihmisten negatiivinen suhtautumistapa parapsykologiaan.

Sivu 1. Yhteensä 1.1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomio!

Hei arvoisa Parablogin seuraaja,

Tämä sivusto toimii yksityisesti, täysin ilman ulkopuolista vaikutusta.

Sivuston toimintaa ja ylläpitokuluja (domaini, sivustotila) voit tukea lahjoittamalla haluamasi summan.

Olemme osa Suomen Galaktista Liittoa.

suomengalaktinenliitto.net

Voit tukea toimintaamme lahjoittamalla (PayPal ja pankkikortit)





Tai tilisiirrolla suoraan tilillemme.

Lahjoitustili:
Vesa Äijälä
FI98 5280 0020 0103 93
Kirjoita viestikenttään viestiksi: lahjoitus

Mainosyhteistyössä, otathan yhteyttä sähköpostilla: info.paranormaaliblogi(ät)gmail.com

Arkistot
Liity e-maillistaamme (uudet artikkelit mailiisi)
YHTEISTYÖSSÄ JA MUKANA
arkku net kotisivutilaa

suomen galaktinen liitto